Visie geïnspireerd door Rudolf Steiner

Vanuit veiligheid en vertrouwen ontwikkelen op je eigen manier en in je eigen tempo! De basisgedachte van Rudolf Steiner is ook onze basisgedachte; wat heeft dit kind van mij nodig om een volgende stap te zetten?

Met respect, aandacht voor aanleg, in een omgeving met rust en ritme, laten wij uw kind tussen het groen opgroeien!

Speciaal voor iedereen

Ons Babyhuis

Blauwkapje werkt vanuit ontwikkelingsfases van het kind. Om die reden zijn de twee babygroepen ingericht vanuit warmte, rust en ritme. Dit zijn de belangrijkste pijlers van de dag. Een baby kan in alle rust met gedoseerde prikkels en wiegende geluiden groeien en ontwikkelen. De materialen op de babygroepen zijn zacht en zoveel mogelijk natuurlijk. De baby kan in alle veiligheid op de grond omrollen en het kruipen ontwikkelen. Zodra het kind zijn stappen zet, is het toe aan de volgende fase, de dreumesgroep.

 

Dreumesgroep

De kinderen in de dreumesgroep zijn ongeveer 15 maanden tot 36 maanden oud. Voor hen wordt de wereld groter. Het kind gaat onderzoeken en ontdekt heel veel nieuwe dingen. Het kind zal zijn omgeving willen begrijpen. Dit doen we door het kind te leren hoe alles heet en voelt. Met voorlezen en zingen vergroot het kind spelenderwijs zijn woordenschat. Deze ontwikkelingsfase is gericht op het leren spreken. En motorisch sterker te worden, zodat het letterlijk zijn stappen de wereld in kan zetten. Zodra het kind zichzelf 'ik' kan noemen, bewust wordt van de ander en deze graag in zijn spel imiteert, is hij toe aan de volgende fase in de peutergroep.

 

Peutergroep

De peuterleeftijd is een periode van koppig en eigenwijs zijn. Zelf willen doen of juist niet willen doen. Ze ontdekken de ander en ook met wie ze graag willen spelen. Het denken is in deze ontwikkelingsfase volop in beweging. Maar ook tijdens deze periode zijn rust en ritme belangrijk voor het kind. Het aangeven van grenzen en het (in)directe contact tussen pedagogisch medewerkers en kind geven een gevoel van veiligheid.

 

Verticale groep

De verticale groep is voor kinderen in de leeftijd van 15 maanden tot 48 maanden. Deze groep geeft de mogelijkheid om broertjes/zusjes vanaf 15 maanden samen te plaatsen. Een verticale groep geeft het gevoel van een groot gezin. Kinderen kunnen van elkaar leren en de grote kinderen vinden het geweldig om voor de kleintjes te zorgen. De pedagogisch medewerkers zijn op verschillende ontwikkelingsfases geschoold. Vooral kinderen die het fijn vinden om veel leven om zich heen te hebben, genieten in een verticale groep. Het kind blijft na de babygroep tot zijn vierde jaar op dezelfde groep. En kan in eigen tempo de verschillende ontwikkelingsfases doorlopen.